Dobrodošli na BES.RS!

Delatnosti

Čileri

To su rasladni uređaji za tečnost. To je u praksi fluid koji cirkuliše u nekom hladnjaku i prelaskom kroz čiler se ohladi. Oduzeta količina toplotne energije se oslobađa u vazduh okoline ili se korisri za zagrevanje. Ova druga metoda je najbolja, ako ima uslova, jer se energija najracionalnije koristi. Ovi rashladni uređaji se proizvode sa jako širokim opsegom rashladnog kapaciteta, od nekoliko kW-a pa do nekoliko stotine kW-a. Koriste se u sledećim oblastima: - sodare - vinarije - proizvodnja čokolade - alatne mašine - plastičarski alati

Specijalnu primenu čilera predstavlja hlađenje vode u bazenima za foke. Ove životinje zahtevaju niske temperature i za vreme najvećih letnjih žega. Bez ovakvih rashladnih uređaja one su u stalnoj životnoj opasnosti. Ovakvi projekti su već realizovane u zoološkim vrtovima u Beogradu i Jagodini.


Klizališta

Za potrebe klizališta proizvode se spijalni rashladni uređaji. Klizališta mogu se izgraditi u mobilnoj i stabilnoj izvedbi.

U stabilnoj izvedbi cevni sistem se ugrađuje u betonsku ploču, kroz cevi protiče fluid, koji se hladi prelaskom preko rashladnog uređaja. Na ovaj način i betonska ploča postaje hladna, a voda koja se nanosi na nju pretvara se u led. Kod mobilne izvedbe isti princip se primenjuje, sa tom razlikom, da se odgovarajući cevni sistem formira na ravnoj zemljanoj površini i na cevima se formira led. Klizalište se montira pre početka sezone, a nakon završetka se spakuje i skladišti se u nekom magacinu.

Sve radove na ovakvim klizalištima izvodimo sa svojom ekipom. Pored izgradnje klizališta, nudimo i iznajmljivanje mobilnih klizališta.

Često postavljana pitanja

Zašto toplotne pumpe?

Toplotne pumpe pružaju mogućnost za najjeftinije grejanje. One za zagrevanje koriste obnovljive izvore energije, koja nam je na raspolaganju bez novčane naknade. Na ovaj način sa potrošenih 1kW električne energije dobijate u Vašem grejnom sistemu 4-6 kW toplotne energije.

Zašto BES toplotne pumpe?

Današnji izgled i performanse su rezultat 30-o godišnje prakse i istraživanja - to je naš razvoj, proizvod i ponos. Izrađuje se od savremenih komponenti, koji se proizvodebaš za ovakve namene. Mogu se ugraditi u svaki postojeći sistem centralnog grejanja.

Gde se može primeniti?

Naše toplotne pumpe mogu se primeniti u svakom objektu koji treba da se zagreva. To mogu biti stambeni ili kancelarijski prostori, proizvodne hale, magacini, poljoprivredni objekti, sušare, plastenici, bazeni itd.